Van fouten kun je leren

Deze herfst kun je van fouten leren in je tuin
OverPsychologie
Van fouten kun je leren
Aan het laden
/

Fout, fout … tja, wat is fout. Misschien is ‘imperfectie’ een lekkerder woord. Of ‘handwerk’. ‘Mensenwerk’, ook zo’n mooi woord dat aangeeft dat je als mens niet feilloos bent. Niet hoeft te zijn. Want ook jij bent noch perfect, noch gloedje nieuw. Wat je wel bent, is lerende. Net zoals ons allemaal. Van ervaringen in het leven word je wijzer, genuanceerder, interessanter en hopelijk vrijer. Een mooie plek om te leren omgaan met imperfectie, is je tuin. Leer in je eigen achtertuin van fouten leren.

Wat je leert dankzij tuinieren, kan je eigen psyche verrijken (Stuart-Smith, 2021). Door te tuinieren met aandacht en zorg voor jezelf en knap je jezelf op.

  • Zo train je jouw doorzettingsvermogen.
  • Ontwikkel je jouw vakmanschap.
  • Leer je het onvermijdelijke verdragen.
  • En wie weet, verandert jouw perspectief over wat oud en kapot is.

Ben mild dat de tand des tijds ook vat heeft op jou en jouw omgeving. Raak niet gefrustreerd als je achtereenvolgens hetzelfde moet herstellen wegens gebruikerssporen. Het hoort erbij. Je kunt veel maken. Maar … niet perfect.

Tuinieren; net het echte leven!

Welke klusjes doe je dan concreet in je herfsttuin of op je herfstbalkon? Daarover leer je tijdens deze podcast. De meeste klusjes gaan over het letterlijk herstellen wat kapot is en te zorgen voor wat kwetsbaar is.

Deze herfst kun je van fouten leren in je tuin

© Victor Hoogstad

Wat leer je na fouten maken?

Na fouten maken, volgt even niets doen. Want na de herfst volgt de winter. Ben je nieuwsgierig wat tuinieren in de winter jou leert over het leven? Luister dan eind december naar de volgende podcast van deze serie. Mis deze aflevering niet en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan ontvang je iedere week en dus ook deze winter bericht over de nieuwste blogs en podcasts.

Verantwoording over ‘Van fouten kun je leren’

Deze blog en podcast ontstonden na het lezen van “Tuinieren voor de geest – Hoe we gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien”. Sue Stuart-Smith (2021) haalt in dat boek verschillende onderzoeken aan over de groei van psychologische gezondheid in een groeiende tuin. Daarnaast stoel ik dit artikel op mijn eigen ervaringen. Dat is niet zo wetenschappelijk, want N=1, maar hopelijk wél inspirerend.

Ook Coby kan van fouten leren

In het boek “Lief, ik heb je (n)iets meer te melden” ontmoet je hoofdpersonage Coby van Straaten en haar lief Casper de Vries. Zij stuntelen samen, net als echte mensen, heel wat af. Wil je meer weten over de fouten die zij maken en – veel belangrijker – wat zij doen ná die fouten? Bestel dit boek dan gemakkelijk via Bol.

Je kunt deze podcast net als alle andere podcasts van OverPsychologie beluisteren op Podimo. Probeer hier je 30 dagen gratis proefversie uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.