Jouw gezin draait al jaren zoals het draait. In ieder gezin zijn er ongeschreven regels, patronen, rollen, overtuigingen enzovoort. Om kort te zijn, er zit meer onzichtbaars onder water, dan zichtbaar boven water. Iets met de beroemde ijsberg.
Dan komt er een partner, een zwager en/of een schoonzus bij. Zij voelen niet wat er onzichtbaar onder relaties zit. Zij zien enkel een topje. Nog niet eens de hele top. Maar het deel vanuit de windstreek waar zij uit komen gewaaid. Als buitenstaander zien zij dingen waar het gezin blind voor was geworden. Ze zien dus meer. Tegelijkertijd zien zij minder omdat ze de historie niet kennen. Wat als het verschil in perspectief, pijnlijke familieproblemen blootleggen? Dan ontstaan er schoonfamilieproblemen.
Wat als partners en schoonfamilie verschillende waarheden zien?
Laten we ervan uitgaan dat partners gelijk hebben in wat ze zien van hun schoonfamilie. Tegelijkertijd gaan we ervan uit dat de families zelf gelijk hebben in wat ze zien. Dankzij die twee stellingen hebben we in ieder geval alvast een positieve en realistische blik te pakken. Dat is nu precies waartoe deze podcast je uitnodigt.
- Leer meer over balansen in families
- Luister hoe je de balansen recht kunt trekken
- Ontwikkel respect voor het verschil
Hoe lost een koppel schoonfamilieproblemen op?
Het is de taak van een koppel om respectvol om te gaan met elkaars families. Lukt dit jullie? Dan mag je rekenen op een hoop psychologische en relationele rijkdom. Niet voor niets gaat de slogan: “Voor een gelukkige partnerrelatie, denk aan je schoonfamilie“.
Hoewel het loont om te investeren in elkaars familie, is dat niet altijd een makkelijke taak. Gelukkig helpt psychologie je hierbij. Wil je meer lezen over families en schoonfamilies? Lees dan de online artikelen over familieproblemen van Over Psychologie. Of stil je honger met het artikel “Schoonouders: nieuw terrein voor jouw ouder(s) thema“.
Beluister en bekijk je liever psychologie? Houd dan de podcasts van Over Psychologie in de gaten. Luister je graag via de Podimo App? Probeer de Podimo App nu 30 dagen gratis.
Hoe dan ook, schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief. Zo mis je niets meer over psychologie. Want psychologie helpt je langzaamaan gewoonweg wat gelukkiger te leven.