Zo kan relatietherapie werken

Hoe werkt relatietherapie?
Communiceren met je lief
Zo kan relatietherapie werken
Aan het laden
/

Hoe werkt dat dan, relatietherapie? Om die vraag te beantwoorden, schreef Over Psychologie vijf verschillende fictieve verhalen. De verhalen zijn tot stand gekomen door duizenden sessies in de praktijk in een mogelijk verhaal te gieten. Je hoort hoe verschillende soorten psychologie passeren. Zo sta je stil bij:

  • communicatie,
  • liefdesverdriet,
  • zelfliefde,
  • gezinspsychologie,
  • een affaire verwerken,
  • emoties reguleren,
  • seksualiteit,
  • herschrijven van je eigen overtuigingen en verhalen.

Tijdens relatietherapie spreken we anders dan thuis

Het eerste verhaal heet “Effectiever communiceren in koppeltherapie”. Je ontmoet Wouter en Reinier die uit elkaar zijn gegroeid. Hun communicatie laat te wensen over. Dat willen ze veranderen. In vogelvlucht vlieg je mee met hun eerste sessie. Daarna maak je een sprong in de tijd naar een sessie een half jaar later. En daarna weer een half jaar later.

Luister hoe Wouter en Reinier hun therapie ervaarden. En hoe hun therapeute het thema communicatie steeds anders belichtte. Vind je communicatie in je relatie ook belangrijk? Luister later dan ook naar “Lief, ik heb je (n)iets meer te melden“.

We hebben allemaal weleens verschillend liefdesverdriet

Het tweede verhaal “Liefdesverdriet en zelfliefde” en derde verhaal “Rebecca mag voelen” gaan over Ellen en Rebecca. Beiden hebben liefdesverdriet. Zij gaan er verschillend mee om. Achter hun liefdesverdriet gaan verschillende ervaringen en thema’s schuil. Luister hoe de coach/psycholoog bij deze individuen aansluit. Zo maakt de hulpverlener relatietherapie bij ieder liefdesverdriet op maat.

In de podcast hoor je dat Ellen een inzichtkaartje trekt. Je vindt deze inzichtkaarten hier.

Hoe gaat relatietherapie?

De lessen die we leren na een affaire

Tijdens het vierde verhaal “Na een affaire” van Jacob en Nadine hoor je hoe emoties hoog op kunnen lopen nadat een affaire ontdekt werd. Over deze emoties valt te praten. Bijvoorbeeld over de gebeurtenissen. En ook over hoe het stel samen en alleen reageert op die gebeurtenissen. Daarin zijn de meeste reacties zeer menselijk, sommige reacties zijn wat handiger dan anderen. Luister hoe de therapeut reageert. Net zo menselijk en soms handig als het cliëntsysteem.

“Ik zie ernaar uit om je te zien ontwikkelen”

In het laatste en vijfde verhaal “Zelfvertrouwen ontwikkelen”, kiest de contextuele relatietherapeut van Grietje voor een opstelling. Met die opstelling onderzoeken ze samen op welke overtuigingen het zelfvertrouwen van Grietje gebouwd is. Samen besluiten ze de fundering te controleren en versterken.

Beluister via Podimo

Luister je onze podcasts graag via de Podimo App? Probeer dan de Podimo App 30 dagen gratis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.