Passend geven tijdens de overgang

Samen in de overgang leren geven wat je wél hebt

‘Ik heb het gewoon niet ín me!’, denk je misschien wanhopig, vermoeid of verhit, telkens wanneer je dierbaren je overvragen. Hun verzoek is vast volkomen redelijk. Het kan gaan om basale relationele vaardigheden die aan je gevraagd worden, zoals betrokkenheid, gezelligheid, of überhaupt een ‘normale’ reactie. Dés te frustrerender als je opmerkt dat je het gewoonweg níet meer te geven hebt. Terwijl je er vroeger je hand niet voor om draaide. ‘Stomme overgangsklachten!’ Hoe houd je jouw relaties leuk wanneer je (n)iets meer te geven hebt? Leer ook passend geven tijdens de overgang.

Je dierbaren vertelden je misschien dat zij zich door jou de laatste tijd minder gezien of geliefd voelen. Wat is het toch pijnlijk als je partner, familie en vrienden zo snoeihard zijn. Zoals het de mensen die écht dichtbij ons staan betaamd. Hoewel juist zíj alle recht hebben om te vragen wat ze believen, heb jij natuurlijk óók alle recht om enkel te geven wat je hebt. En dus ook niet te geven wat je (nu even) niet hebt. In contextuele relatiepsychologie noemen ze dat ‘passend geven’. Gever, ontvanger en relatie groeien alle drie door de investering.

Met dit belangrijke begrip ‘passend geven’ zien we ook Coby stoeien. Coby (42 jaar) is het hoofdpersonage in het boek ‘Lief, ik heb je (n)iets meer te melden’. Lezers zien haar in ieder hoofdstuk opnieuw zoeken naar een liefdevollere relatie met haar Casper. Haar verhaal wordt aan het eind van ieder hoofdstukken aangevuld met uitleg over relatiepsychologie. Én kleine interventies om thuis uit te proberen. Coby weet raad.

Coby’s eerste idee over passend geven in de overgang

Uit hoofdstuk 1

Vind de komende dagen meer balans door gewoonweg te peinzen over de vraag: Wat heb ik in me om te geven, dat mijn dierbaren graag van mij ontvangen? Spreek er eens over met diegene in kwestie.

Misschien is bovenstaande oefening je (nog even) té veel. Wees in dat geval lief voor jezelf. Dat leert Coby uiteindelijk ook! Gelukkig kunnen wíj weer leren van Coby.

Coby’s tweede idee over passend geven in de overgang

Uit hoofdstuk 9

Wanneer je negatieve emoties ervaart, onderzoek deze emoties dan van een afstandje. Door allereerst je gevoel te benoemen. Schaal daarna je gevoel van 0 tot 10. Beschrijf vervolgens objectief zoals in een filmscenario de situatie vlák voor je gevoel. Stel jezelf tenslotte de vraag: wat is nu het meest helpende om te doen voor mij, de ander en onze relatie?

Dit soort concreet psychologisch zelfonderzoek kom je veelvuldig tegen in ‘Lief, ik heb je (n)iets meer te melden’. Meer nog leer je dankzij het lezen zélf te onderzoeken. Zélf leven. Met vallen en opstaan.

Gelukkig ben je niet alleen.

Mirella Brok BAP (1980) is relatietherapeut en liefdespsycholoog met een eigen praktijk. Stééds weer valt op dat het dialoog in relatie het doel én middel is. Daarom schreef zij dit bijzondere boek over Coby, haar Casper en hun relatie:

Gelukkig ben je niet alleenLief, ik heb je (n)iets meer te melden.
Hoe we relatieproblemen oplossen

Mirella Brok

208 bladzijden

Acco Uitgeverij

2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.