In 1965 startte 2 ondernemende Harvard studenten de eerste mogelijkheid tot computer gestuurd daten. Ze gebruikte daarvoor hun “koppelcomputer”. En hun project noemden ze: “Operation Match”. Het duurde nog 30 jaar voordat online daten commercieel mogelijk was. In 1995 lanceerde Match.com de eerste datingwebsite en sinds 1998 zoeken Nederlanders hun partner ook online. Met de groei van sociale media zorgde millenials er voor dat online daten voor niemand een taboe meer was.
Dat was toen. En nu is het 2021. Nederlanders daten al meer dan 20 jaar online. Wat brengt online daten de ongewenste alleenstaanden tot nu toe? In dit artikel lees je verschillende cijfers. Over Psychologie interpreteert ze voor je.
- 60% vindt geen dates offline
- In de eerste 15 jaar online daten, ontmoet 13,1% elkaar online
- CBS verwacht in 2047 bijna 25% alleenwonenden
De onderzoekcijfers achter online daten
“60% van de respondenten die graag iemand zouden willen ontmoeten via dating-apps komt in het alledaagse sociale verkeer geen dates tegen” (Schuurmans, 2017). De helft van de bijna 3 miljoen vrijgezellen in Nederland, wil een partner ontmoeten en date daarom actief. Deze anderhalf miljoen alleenstaanden gaan opgeteld ongeveer 22 miljoen keer per jaar op date.
© Jasper M, www.jasperskunst.com
Hoewel 60% van de vrijgezellen niemand ontmoet in het alledaagse sociale verkeer, heeft 30% van de vrijgezellen tóch 2 dates per jaar zonder online hulp. Het lijkt erop dat er dus 2/3 van de actief datende vrijgezellen moeite heeft met het vinden van een date in het dagelijks leven. Ondanks dat offline daten bij een grote groep niet lukt, gebruikt slechts 1/3 een online datingsite of app.
Uitzondering hierop zijn de jonge vrijgezellen (tot 25 jaar). Bij hen is scrollen, swipen en digitaal knipogen populairder. Van hen date zelfs de helft van de vrijgezellen online. Terwijl juist deze groep uiteindelijk hun soulmate níet online vindt. Het zijn namelijk juist de ouderen die hun nieuwe partners vaker online vinden. Want in de groep die elkaar online ontmoetten, is 58% ouder dan 40.
Grote kans om elkaar offline te ontmoeten
Ondertussen ontmoeten steeds meer mensen die gaan samenwonen elkaar online. Tussen 1998-2003 was dit percentage 1,7%, ten opzichte van 10% tussen 2003-2008 en 13,1% tussen 2008-2013. Dat is dus een flinke stijging, sinds 1998.
De online groei betekent uiteraard een daling van offline ontmoetingsplekken. Zo moesten vooral de relatiebemiddelingsbureaus het ontgelden. Maar de grootste afname was zichtbaar in het verenigingswezen.
Hoewel partners elkaar steeds minder ontmoeten via uitgaan, vakantie en recreatie, zijn dit nog steeds de meest voorkomende ontmoetingsplaatsen voor toekomstige geliefden. Heb je jouw partner daar niet leren kennen, dan is de kans daarna het grootst via een ontmoeting bij familie, vrienden, kennissen of buren. Een derde goede plek om de liefde van je leven te ontmoeten is je werkplek.
- 32% ontmoet elkaar bij een uitje
- 20% ontmoet elkaar via het eigen sociale netwerk
- 15% ontmoet elkaar via werk
- 13% ontmoet elkaar via online datingssites
Ondanks de stijgende lijn van online ontmoetingen, vindt het merendeel van samenwonenden geliefden elkaar nog steeds offline. Volgens het CBS is internet in 2013 de op drie na beste plek om je lief te vinden. Zouden in 2020 en 2021 deze cijfers dankzij Corona veel veranderen?
Groei online daten en groei alleenwonenden
Datingssites en datingsapps geven extra ontmoetingsplekken aan alleenstaanden. Daalt hierdoor het aantal alleenwonenden in Nederland? Volgens de cijfers van het CBS nog niet.
Voordat online daten in Nederland begon, was het percentage alleenstaanden in Nederland 17,5%. Vanaf 1998 werd online daten in Nederland mogelijk. Toch steeg het percentage mensen dat alleen woont tot 18%. En het percentage alleenstaanden is ondanks de uitvinding van online daten íeder jaar toegenomen. In 2017 leefde 21,6% van de Nederlanders alleen. Het CBS voorziet dat er in 2047 24,6% alleenwonenden zullen zijn. Dat is bijna 1 op de 4 volwassen Nederlanders.
Is online daten geslaagd als het aantal alleenwonende groeit?
Het aantal alleenwonenden groeit dus. Betekent dat dan dat online daten faalt? Niet per se. Niet iedere alleenwonende is ongewenst alleenwonend. En sommigen zijn zelfs niet ongewenst alleenstaand. Er zijn immers alleenwonende die liever latten (1 op 5) of in de toekomst samen willen wonen (vooral 20-ers en 30-ers).
Bovenstaande is wat er tot nu toe gemeten is in de grotere aantallen. Het blijft lastig te meten wanneer online daten “geslaagd” is. Is dat na een eerste date? Het eerste jaar samen? Gelukkig samenwonen? Of de diamanten bruiloft? Waarschijnlijk ligt het succes in het hart van het individu: is zij gelukkig in de liefde dankzij online daten?
Wil je meer lezen over online daten op Over Psychologie? Bekijk dan ook het eerste artikel in de serie over online daten: “Effectief online daten“. Of klik door naar deel II “Elf woorden en 64 euro“. De onderzoekresultaten van het onderzoek dat Over Psychologie zelf uitvoerde, lees je in “Online daten is net ‘echt’ daten“.
Bronnen
- CBS (2018) “Honderd jaar alleenstaanden” Ontleend op 3-4-2020 via https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/26/honderd-jaar-alleenstaanden
- www.datinginsider.nl (2017) “De online datingmarkt in cijfers” Ontleend op 3-20 via http://www.datinginsider.nl/category/cijfers
- www.gratisdatingtips.nl (2018) “Dating statistieken” Ontleend op 3-4-2020 via https://www.gratisdatingtips.nl
- Kooiman, N. & Latten, J. (2014) “Steeds vaker relatie via internet” Ontleend op 1-4-2020 via: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/25/steeds-vaker-relatie-via-internet
- Schuurmans, J. & Volkskrant (2017) “Een date vinden op Tinder kost gemiddeld 38 uur” Ontleend op 3-4-2020 via http://www.datinginsider.nl/category/cijfers
- Strouvens, A. “De online dating evolutie: van 1965 tot nu!” Ontleend op 1-4-20 via https://www.stylight.nl/Magazine/Lifestyle/De-Online-Dating-Evolutie-Van-1965-Tot-Nu/