Boeien! Hoe motiveer je onverschillige kinderen en jongeren
“Zelfs als je op dit moment ten einde raad bent, kun je beginnen met te vragen: ‘Oké, wat kunnen we hiervan leren?’ Je kunt samenvatten voor je kind wat het probleem is … het is goed om het te verwoorden, want dat maakt het minder eng. Dat kan iets zijn als: ‘Het gaat niet zo goed op school. Ik maak me zorgen. Je maakt je huiswerk niet. Wat kunnen we hiervan leren?’ Zoek uit wat de volgende stap is.” Ellen Braaten in ‘Boeien!‘
Als alle hoop op initiatief lijkt verdwenen
Ellen Braaten beschrijft met compassie hoe ouders, leerkrachten, jongeren en kinderen zich kunnen motiveren als alle hoop op initiatief lijkt verdwenen. ‘Boeien!‘ is een spiegelpaleis voor alle mensen. Het weerspiegeld kinderen, ouders, gezinnen en scholen. Een spiegelbeeld is vaak confronterend. Braaten zorgt echter voor het goede licht, waardoor de confrontatie zichtbaar en verdraagbaar is. Ze leert lezers vooral hoe we ons het best voor de spiegel kunnen gedragen. Oké. Dus wat kunnen we leren?
© ‘Boeien! Hoe motiveer je onverschillige kinderen en jongeren’
In haar onderzoek naar een meer gemotiveerd jong mens, gebruikt Braaten bestaande theorie en eigen gecreëerde modellen. De theoretische uitleg koppelt Braaten aan reflectievragen over het kind dat je wilt motiveren en diens situatie. Droge psychologie komt hierdoor tot leven in het gezin. Braaten doet je een warme uitnodiging tot onderzoek. Leer over jouw verwachtingen, de persoonlijkheden van jou en het kind en jullie interactie, kwaliteit ouder-kindrelatie, de bestaande context, ouderlijke stress en stressregulatie, opvoedingsstijlen en opleidingsdruk.
“Velen van ons hebben … dromen. Daar is niets mis mee – in feite zijn ze een heerlijk aspect van het ouderschap – maar ze kunnen je oordeelsvermogen vertroebelen wanneer je de realiteit onder ogen moet zien. Ze kunnen kinderen een heleboel onnodige druk opleggen. Leren om ouder te zijn van het kind dat we hebben – en niet van het kind waar we van droomden – is een van de grootste uitdagingen van het ouderschap. Voor sommigen van ons kan het heel teleurstellend zijn om erachter te komen dat onze kinderen zullen zijn als vrijwel elk ander kind dat volwassen wordt: normaal.”
Onderzoek naar een meer gemotiveerd jong mens
Braaten introduceert twee theorieën die zij zelf creëerde. Allereerst de APP die volwassenen kunnen gebruiken bij onverschillige jonge mensen. De APP staat voor Aanleg, Plezier en Praktijk en helpt nieuwsgierig te kijken naar jongeren.
Daarna kun je als ouder de Aanleg als brandstof, het Plezier als warmte en de Praktijk als zuurstof gebruiken om een vuur te ontsteken. Dat is wat Braaten de vuurmaker ouderschapsstijl noemt (haar tweede creatie).
“‘Essentiële componenten van motivatie’. In het midden van deze driehoek staat het verlangen of ‘vuur’ dat het kind motiveert. Vuur heeft minstens drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en een vonk (warmte). Daar kom jij in beeld. Zie jezelf als een vuurmaker, alleen niet als pyromaan. Stel je vuur voor in de mooiste vorm: een kampvuur op een koele juniavond in de openlucht of een open haard in een warm, knus huis. Beide vereisen veel zorg, maar als ze eenmaal goed op gang zijn gebracht, gaan ze een schitterend eigen leven leiden.”
Denken, praten, doen: zo motiveer je onverschillige kinderen
De hoofdstukken in het boek sluiten steeds af met “Denken, praten, doen”. Zo implementeer je wat je leest in ‘Boeien!‘ in je relatie met de jonge mensen om je heen. Laat ik dit goede voorbeeld van Braaten volgen en deze recensie hier ook mee afsluiten.
Om over na te denken
- Wat zou een blik in het spiegelpaleis jou, je kind en jullie context kunnen opleveren?
- Welke veranderingen zouden de APP en de vuurmaker ouderschapsstijl jou kunnen brengen?
- Oké, wat kunnen we hier nou van leren?
Om over te praten
- Begin deze week offline een gesprek over deze recensie die je las op Over Psychologie met iemand die dat wellicht ook interessant vindt.
Om te doen
- Bestel jouw exemplaar ‘Boeien! Hoe motiveer je onverschillige kinderen en jongeren’ door op een affiliate link in dit artikel te klikken.
- Door op deze manier jouw boek te bestellen, laat je jouw waardering voor deze gratis recensie blijken.
‘Boeien! Hoe motiveer je onverschillige kinderen en jongeren’
Ellen Braaten
207 bladzijden
Informatief boek
Hogrefe
2023
Ellen Braaten PhD ontmoet in haar praktijk de laatste jaren steeds vaker ongemotiveerden kinderen en hun ouders. Dat maakte haar nieuwsgierig en daarom ging ze op onderzoek uit. Ze ontdekte dat het een probleem was van allerlei kinderen. Toen de pandemie en bijbehorende maatregelen vanaf 2020 het probleem alleen maar verergerde, besloot ze op onderzoek uit te gaan en haar tweede boek over ongemotiveerde kinderen en hun ouders te schrijven.
Wat heerlijk geschreven weer! Interessant boek denk ik zo. Lekker normaal ook 😉
Dat heb je goed uit de recensie gefilterd, Mirjam. Het is inderdaad een heel toegankelijk boek dat normaal schrijft over normale dingen. Want normale dingen zijn soms zeer interessant om te bekijken.
Helemaal mee eens!