Emotioneel onafhankelijk – Een praktische gids voor mensen die ongezien zijn opgegroeid
Lindsay C. Gibson
“Hoe druk je ook in de buitenwereld bezig bent, het zal nooit de lege plek vullen waar een flinke fascinatie met je eigen binnenste hoort te zitten.”
Het is een veelgehoorde uitspraak in de praktijk van de psycholoog “Hoe dán?!” Want de meeste mensen weten echt wel wáár ze last van hebben. Dat doet immers zo’n pijn en zit zo in de weg. Ze vragen vaak hulp bij hóe ze de voor de hand liggende oplossing in hun eigen leven zelf uit voeren.
Hóe kun je emotioneel zelfstandig worden?
Emotioneel zelfstandig zijn, is gemakkelijker gewenst dan gedaan. “Hoe! Hoe! Hoe! Ik lijk wel een uil zeg ik thuis wel eens. Steeds vraag ik me af; hóe dan?” Zo vertelde een cliënt me met een knipoog naar haar wanhopige wens naar verandering.
‘Emotioneel onafhankelijk‘ belooft een praktische gids te zijn voor mensen die ongezien zijn opgegroeid. Nu zij volwassen zijn willen ze graag emotioneel onafhankelijk zijn van hun (schoon)ouders, partner, vrienden of baas. Geeft Gibson je antwoord op die belangrijke vraag; hóe kun je emotioneel zelfstandig worden?
© Emotioneel onafhankelijk – Een praktische gids voor mensen die ongezien zijn opgegroeid
Waar cliënten graag bezig zijn met ‘hoe’, beginnen psychologen liever met ‘wat’. We willen graag begrijpen wát is er gebeurd in jouw leven en hoe dat jou vormde. Om daarna samen met jou je verhaal opnieuw psychologisch te duiden. Gibson doet dat ook. Haar praktische gids begint met herstructureren van jouw wat.
Je zult misschien geen wonderbaarlijke ontdekkingen doen. Jij kent je leven immers al. Tóch is herkaderen vaak helpend. In dit geval doordat Gibson je eerst laat vertrouwen op wat je voelde als kind. Om daarna je gedrag als volwassene vrijer te kaderen. Heb dus wat geduld in het eerste deel van het boek.
Geduld op je pad naar emotionele zelfstandigheid
Mijn geduld werd ook wat op de proef gesteld. Voornamelijk door de polarisatie tussen ‘zij die emotioneel onvolwassen zijn’ en ‘zij die daar het slachtoffer van zijn’. Alsof het zo helder is. Later begreep ik dat Gibson dat afbakenen nodig heeft om ons lezers aan te leren zichzelf af te baken. Zo actiever zichzelf te zijn in relatie met de ander.
“…goed om je af te vragen; Van wie is dit gevoel? … als jij vaststelt dat er een overdracht heeft plaatsgevonden, hoef jij je niet ten onrechte verantwoordelijk te voelen voor die gevoelens. ”
Vanaf hoofdstuk vier word ik steeds enthousiaster van de concrete aansporingen en tips. “In plaats van toe te geven, kun je tegen jezelf zeggen: ik kan me verzetten tegen wat zij net deden. Door deze actieve mindset te benadrukken word je sterk genoeg om niet meegesleurd te worden in hun plannen.” Met zo’n tip kan een mens zich gesteund voelen te veranderen. Ik schrijf dit idee dan ook op.
104 spiekbriefjes voor om emotionele zelfstandigheid
Een zelfhulpboek lezen is één. Daarna volgt het onthouden van lessen die inspirerend waren voor jouw leven. Vervolgens komt het toepassen. Niet één keer, of twee keer, maar tíenduizend keer. Nieuw gedrag kan dankzij herhaling automatisch gedrag worden. Al lukt dat niet ineens.
Nadat ik het boek uit had, pakte ik 104 spiekbriefjes. Deze scheef ik stuk voor stuk vol met concreet gedrag zoals; “Doe alsof alles wat ze doen en zeggen helemaal nieuw voor je is, zodat je vrij bent om oprecht in het moment te reageren.”
Gibson geeft je ouders, vrienden en (ex)partners die je altijd al wenste. Niet door hén te veranderen of je relatie met hen te veranderen. Gibson versterkt jouw relatie met jezelf. Zodat jij de opvoeding, vriendschap en liefde krijgt die je verdient. Namelijk van jezelf. Dankzij een mooie relatie met jezelf, word je emotioneel onafhankelijk van anderen. Die relatie maakt het gemakkelijker en plezieriger om je te verbinden met anderen.
Emotioneel onafhankelijk –
Een praktische gids voor mensen die ongezien zijn opgegroeid
Lindsay C. Gibson
246 bladzijden
Zelfhulpboek
Boom
2022
Lindsey Gibson onderzocht haar fascinatie naar mensen allereerst in een studie Engelse literatuur. Literatuur is een eindeloze bron van menselijk gedrag. Dát interesseert Gibson. Laat in haar studie maakte ze kennis met klinische psychologie. Uiteindelijk behaalde ze naast haar bachelor ook haar master en doctoraal in psychologie. Ze werkte een tijd als docent en heeft nu een eigen praktijk in Virginia. Aan het strand schrijft ze over persoonlijke groei van individuen. Eerder schreef Gisbon daar al ‘Ongezien opgegroeid‘.