Ontvangen wat je krijgt
“Zit je nou weer daar! Ik ben je overal aan het zoeken, zie ik daar ineens iets roods bewegen. Zit ze weer hoor, te snoeien. Vanaf nu noem ik je ouwe snoeiert,” plaagt mijn partner mij terecht. Ik ben onzichtbaar als ik op mijn hurken achter de struiken de uitschieters van onze hedera heg snoei. Hoewel de hedera twee keer per jaar gesnoeid wordt door de elektrische snoeischaar, beeldhouw ik de heg nog veel vaker een beetje bij. Enthousiaste doorschietende takken krijgt je gratis en voor niets bij een levende schutting. Terwijl ik het snoeiafval opraap voor onze composthoop, stoot ik de bak met vers geplukte aardbeien om. Ook die zijn ons aangeboden door de tuin. Al dat de tuin geeft, neem ik ontvangst.
Voor de ervaren tuinmens zal het geen nieuws zijn dat tuinieren je mentale welbevinden positief beïnvloedt. (Licht)groene vingers maken tuin en ziel mooier. Over Psychologie daagt je uit om zo nu en dan stil te staan bij de psychologische ervaring tijdens tuinieren. Welke klusjes in je zomertuin of op je zomerbalkon beïnvloeden je psyche positief?
© Mirella Brok
In de zomermaanden geeft je tuin of je balkon je een gratis oogst. De belangrijkste klus is de oogst die er is dankbaar te plukken, eten, snoeien voor de vaas of de composthoop. Tegelijkertijd laat je de hoopvol verwachte oogst die uitblijft, los.
Dankbaar oogsten wat er (niet) is
- Bekijk je tuin als geheel en in detail.
- Besluit na observatie wat er gesnoeid en gemaaid mag worden.
- Leg het gesnoeide op de composthoop, zet het in een vaas, eet het op of hang het te drogen.
- Deel sommige cadeautjes uit aan dierbaren.
- Glimlach om teveel en te weinig.
- Hang languit, zie, hoor, voel, ruik en proef je tuin.
Ontdek welk cadeau er achter schuilt
Het ene kruid zoals lavendel heeft veel zon en droge grond nodig, het andere gedijt beter bij veel regen. Bijvoorbeeld de kruid tijm. Welk water er gegeven wordt door de natuur of jouw gieter, de tuin doet het ermee. Jij dus ook. Hetzelfde geldt voor de grond. Een druif houdt van kalk, een roos van compost en een wortel van geen van beiden. Je kunt het niet goed doen voor alles. Het is ieder jaar een verrassing welke bloemen opgegeten worden door slakken of luizen en welke bloemen lustig bloeien.
Een tuin leert je blij te worden van wat er wél is. Ook al moet je soms je best doen om de ware gift onder ogen te zien. Heb jij van jouw tuin of balkon de onderstaande cadeautjes al ontdekt? Deze kun je ontvangen van natuuromstandigheden, ‘onhandige’ of ‘verzaakte’ noeste arbeid en ondeugende bezoekers in je tuin.
- Een belangrijke les over tuinieren en biologie geleerd.
- Per ongeluk verbouwen van compost of voedsel voor andere levende organismen.
- Verloren tijd in ieder geval buiten en in beweging gespendeerd.
- Een trainmogelijkheid in creatief buiten de kaders denken en de meest positieve perspectief kiezen.
- Dankbaar zijn voor iets dat jou niet past, maar wat de natuur wel veel investering koste.
- Trots mogen zijn op het proces in plaats van het resultaat.
Ontvangen als copingsmechanisme
Omgaan met tegenslag doe je het beste met zoveel mogelijk verschillende soorten gedrag. Oftewel copingsmechanismen. Jezelf trainen in verschillende copingsmechanismen maakt je weerbaar tegen verschillende soorten tegenslag. Het geeft je meer keuzevrijheid in het kiezen van helpend gedrag tijdens vervelende gebeurtenissen. Soms is ontvangen (al voelt het soms als incasseren) een helpende reactie op tegenslag. Een tuin is een gezonde leerschool voor accepteren van omstandigheden die je minimaal kunt veranderen.
Wat komt er na ontvangen?
Na de zomer komt de herfst. Ben je nieuwsgierig wat je tuin of balkon je leert in dat seizoen? Leer meer over de klusjes in je herfsttuin of op je herfstbalkon. Dan beïnvloed je jouw psyche positief en word je langzaamaan gewoonweg gelukkiger. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze herfst de recensie van “Tuinieren voor de geest“.
Wat een leuk blog over de tuin. Heel herkenbaar. En inderdaad, je leert veel van je tuin. Veel tuinplezier toegewenst. Het groeit hard in deze periode.