Genogram geeft doorkijkje naar verder

Een genogram onderzoekt de ethiek in relaties
(Schoon)Familieproblemen
Genogram geeft doorkijkje naar verder
Aan het laden
/

De meeste relatie- en gezinstherapeuten die werken volgens (contextuele) systeemtherapie kennen het genogram. Voor anderen is een genogram wellicht een vreemd begrip. In deze podcast spreken Mirjam de Nijs en Mirella Brok over het genogram en over de verdieping die Mirjams ‘Family Roots TM’ daaraan geeft.

Het genogram

Een voorbeeld van een genogram

In de eerst plaats is het genogram een handige middel om de ethiek binnen relaties en complexe systemen te ordenen. Daarmee is het een handig communicatie middel voor therapeuten en cliënten. Voor familieleden. En ook voor de verschillende subdelen in jezelf met wie je in een intern gesprek kunt voeren. Simpel en oneerbiedig gezegd is een genogram een tekening over relaties. Én het is meer.

  • Het is een visueel middel bij (interne) gesprekken over relaties binnen systemen.
  • Een genogram is ook een methodiek.

Het gebruik van het genogram is in de tweede plaats een bekende methodiek binnen (contextuele) systeemtherapie. Aan de hand van gerichte vragen is het een onderzoeksinstrument dat aan de hand van een concrete hulpvraag, de problemen, patronen en vooral balansen onderzoekt. Die gerichte vragen worden gesteld door je gesprekspartner. Vaak een therapeut. Maar, je kunt ook je eigen gesprekspartner zijn. Om je daarmee op weg te helpen, ontwikkelde Mirjam Family Roots TM.

Family Roots TM

Wat Mirjam met Family Roots toevoegt, is de mogelijkheid om jezelf thuis te verdiepen in je eigen herkomst, je eigen roots. Zij stelt je met haar methodiek doordachte vragen om de betekenis van je stamboom inzichtelijk te maken. Zo kun je jezelf thuis leren verbazen over de systemen waar je wortels liggen.

Meer verdieping in het genogram

In deze podcast hoor je meer verdieping op drie onderwerpen. Je hoort:

  • hoe Mirjam en Mirella het genogram en Family Roots TM tegenkomen in hun praktijk.
  • wat het uittekenen en bevragen van je relaties kan betekenen in persoonlijke en relationele ontwikkeling.
  • voor wie het genogram en de verdieping van Family Roots TM interessant is.

Voor de podcast en deze blog gebruikte wij onze eigen expertise. Wil je meer lezen over het genogram en Family Roots TM? Bekijk dan gerust de door ons ontwikkelde producten. Volg daarvoor onderstaande links. Je vind hieronder ook een link naar de bijbel van de grondleggers over contextuele systeemtherapie. In die theorie werd het in kaart brengen en bespreken van het geven en nemen in relaties geboren.

Brok, M.P.W. (2024). Lief ik heb je (n)iets meer te melden. Hoe we relatieproblemen oplossen. Den Haag/Leuven: Acco Learn.

Nijs, M. de (2024). Family Roots TM. Verleent via: you & me psychologie.

Boszormenyi-Nagy, I. & Krasner, B.R. Between give and take – a clinical guide to contextual therapy.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.