Creativiteit voor psychologische ontwikkeling

Creativiteit géén kunst – Lia Nijman en Jenny de Bode

  • Ben je klaar met steeds je tijd verdrijven aan schermpjes?
  • Wil je jezelf comfortabeler voelen buiten je comfortzone?
  • Heb je als doel om anders te denken over je leven?
  • Wil je vaker buiten de lijntjes kleuren?
  • Ben je jouw perfectionisme en de bijbehorende veroordelende stemmetjes beu?
  • Zoek je het beste cadeau voor iemand die tijdelijk vastzit?
  • Of wil je gewoonweg langzaamaan gelukkiger worden?

Creativiteit geen kunst, een denk-, durf- en doeboek voor het ontwikkelen van je creativiteit, is het antwoord op al bovenstaande vragen … en meer.

Het leukste boek voor persoonlijke ontwikkeling

“… zorg dat je gelachen hebt voordat je überhaupt iets wilt bedenken, maken, knutselen, schrijven. Door het lachen raak je in een speelse bui en dat opent letterlijk deuren in je geest waardoor je de inspiratie binnen kunt laten.”

Je persoonlijke ontwikkeling wordt in ‘Creativiteit geen kunst‘ wakker gekieteld door Lia Nijman en Jenny de Bode. De dames zijn ware kunstenaars in het losjes beschrijven van de psychologische processen die tijdens het scheppen helpen. Ze verbinden de performance psychologie moeiteloos met rake en humoristische metaforen. De kunstzinnige oefeningen zijn gemakkelijk uit te voeren. Wat maakt dit boek het leukste en meest efficiënte boek over persoonlijke ontwikkeling?

© Creativiteit geen kunst. Een denk-, durf- en doeboek voor het ontwikkelen van je creativiteit.

Performance psychologie tussen de regels door

De stroming ‘Performance psychologie’ onderzoekt hoe creatieve processen en prestatievermogen werken. Met hulp van deze psychologie zijn psychologen in staat om veelvoorkomende blokkades van scheppers en performers te begrijpen. Meestal richt performance psychologie zich op kunstenaars, sporters, artiesten, publieke figuren en anderen in de spotlights.

Nijman en De Bode begrijpen heel goed dat ieder mens creëert en presteert. Dat is wat ons menselijk maakt. Ieder mens kan in diens persoonlijke en professionele ontwikkeling dus de creativiteit van scheppers en het lef van performers gebruiken.

Op eenvoudige wijze onderwijzen de scheppers van ‘Creativiteit geen kunst‘ performance psychologie, zonder te vervelen met droge theorie. Met hulp van rake, herkenbare, gekke en ontwapende metaforen passeren de meest voorkomende blokkades het spreekwoordelijke toneel. Naast iedere blokkade, staat een helpend alternatief.

“Om die criticus een toontje lager te laten zingen, doen we hem een ander jasje aan, een schapenjasje. … Bij lange aan niet zo indrukwekkend meer. We noemen hem het blaatschaap.”

Kunst geamuseerd doen

Kennis over niet-helpende en helpende gedachten en gedrag is slechts het vertrekpunt van dit duo. Nog meer dan wijsheid, komen geniale oefeningen aan het voetlicht. Geniaal, ten eerste, door hun ogenschijnlijke eenvoud die de vakkundigheid van deze kunstenaressen onderstreept. Ook geniaal door het plezier dat het uitvoeren van de oefeningen geeft. Ten derde zijn deze oefeningen geniaal omdat het je persoonlijke en professionele ontwikkeling stimuleert.

Nijman den De Bode gebruiken de woorden ‘persoonlijke en professionele ontwikkeling’ niet in hun boek. Deze ontwikkeling gaat net als de performance psychologie schuil achter pret en vriendelijkheid. Hierdoor leert een mens des te meer en met veel genoegen.

“Beschrijf jij nu eens chocolade zonder het woord zelf (of reep of merk) te noemen. Probeer er minstens vijf dingen over te vertellen en maak het steeds een beetje duidelijker waarover je het hebt.”

Inefficiëntie maakt efficiënter

 ‘Creativiteit geen kunst. Een denk-, durf- en doeboek voor het ontwikkelen van je creativiteit’ is het leukste en meest efficiënte boek voor je persoonlijke ontwikkeling. Het boek leert ons dat efficiëntie dé genadeklap van creativiteit is. De schrijfsters leggen met prachtige verhalen uit hoe inspiratie en scheppen versmoort raken door noodzaak. Met laagdrempelige opdrachten ervaar je wat speelsheid, plezier en onbekommerdheid met je persoonlijke ontwikkeling en geluksgevoel doen. Inefficiënt leren spelen, dát maakt dit boek zo doeltreffend.

“Mislukken is leren. Dus leer te ‘mislukken’ en noem het liever ‘gelukken’. Het geluk in mislukken, de grootste winst ervan, is je vrijheid: nu kan het niet meer fout gaan, het is al fout. Je bent op slag verlost van je faalangst en durft rustig verder zomaar wat aan te modderen. En daar begint het … je ontspant, je gaat aan het spelen met het materiaal, je ontdekt en je durft. Op deze manier vind je meer dan wat je aanvankelijk zocht. Mislukken gelukt!”

Creativiteit geen kunst.
Een denk-, durf- en doeboek voor het ontwikkelen van je creativiteit.

Lia Nijman en Jenny de Bode

256 bladzijden

Denk-, durf- en doeboek

Uitgeverij Akasha

2020

Lia Nijman gelooft dat ieder mens creatief is. Ze helpt jong (vanaf 4) en oud (tot 94 jaar) graag om creativiteit te ontwikkelen, omdat het mensen gelukkiger maakt. Daarvoor zet ze coaching, training, boeken en projecten in. Hiervoor put ze uit haar ervaringen aan de Hogeschool Holland, de Vrije Academie en Stichting Psychosociale Opleidingen.

Jenny de Bode inspireert grote groepen mensen door hen te verbinden, met hen te trainen, en bemoedigende aanmoedigingen. Dankzij haar ervaring aan de Academie voor Industriële Vormgeving, het Mollerinstituut en Stichting Psychosociale Opleidingen inspireert ze niet alleen, maar leert ze mensen zichzelf te inspireren.

Bol AlgemeenBol Algemeen