Met flair omgaan met onzekerheden in de liefde
“We hadden 14 jaar lang een goede relatie. Dat dacht ik echt. Nooit ruzie of dingen of zo. Dan ineens staan de koffers gepakt!? Dat … daar heb ik geen woorden voor. … Ik blijf dat maar herbeleven.” Wat doe je als liefde ineens weg is?
Romantische liefde. In vrijheid gegeven. Daar streven we in Nederland 2023 naar. Allerlei veranderingen in wetgeving en samenleving zorgden ervoor dat dit mogelijk is. Wat zijn we toch rijk! Toch heeft romantische vrije liefde één groot nadeel. De ander kan je plotsklaps teleurstellen. Door weg te gaan. Of door je vertrouwen te schenden. Hierdoor kan liefde je in één seconde verlaten.
Wie dit meemaakte weet hoe je basis dan ineens wegzakt. Degene die dit lang geleden ervaarden weten óók dat je jouw basis weer terug kan vinden. Hoe overbrug je de basisloze periode?
© Jasper M, www.jasperskunst.com
In dit artikel lees je meer over Eva die hierboven geciteerd werd. Zij werd heel onverwacht verlaten door haar partner. Dat maakte haar verdrietig, verward en vertwijfeld. Vooral de eerste dagen was ze “gewoon helemaal de weg kwijt”. Maar tijd hielp haar vooruit. Na een paar weken merkte ze dat haar gedachten over zichzelf en het leven positiever werden. Een paar jaar later las ik in een berichtje dat ze weer vertrouwen had in liefde. Hieronder in ‘Wat doe je als je ineens verlaten wordt’, lees je wat haar hielp.
Naast Eva ontmoet je in dit artikel ook Iwo. Door een vertrouwensbreuk voelde hij niets meer voor zijn partner. Hij was zijn gevoel prompt kwijt! Wat hij terugkreeg was het vreemde gevoel in een droom te leven en “niet meer samen te vallen met mijn lichaam, alsof ik er uit ben.” Ook hij werd geholpen door tijd. Daarnaast heeft hij nog meer lessen te delen. Je leest hierover in de alinea ‘Wat doe je als je ineens geen liefde meer voelt?’.
Wat doe je als je ineens verlaten wordt?
Ja las het hierboven al. Tijd is je vriend. Waarschijnlijk hoef je daar niets voor te doen, maar overkomt het je. “Het is niet zoals bij yoga of zo dat ik geforceerd ging vertragen en stilstaan in het hier en nu. Ik had geen keuze. De wereld stopte voor mij gewoon met draaien. In die zin leek het op het rouwen om ons mam. Toen leefde ik ook in een ander tempo dan de rest van de wereld. Noodgedwongen. Maar achteraf hielp mij dat wel, hè.”
Wat Eva deed terwijl haar wereld instortte en tijd dus geen betekenis had, was lezen. “Lezen past bij mij. Ik ben introvert dus daarom lees ik graag. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar ‘waarom’, hè. En in: ‘wat nu’.” Eva koos boeken uit die bij haar pasten. Instant oplossingen met ‘Zeven tips’ en ‘Tien stappen’, dat paste haar niet. Daarom koos ze voor meer filosofische boeken. Zoals op aanraden van haar psycholoog: ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen‘ en ‘Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over liefde en vriendschap.’.
- Sta de tijd toe om stil te staan.
- Kies overlevingsstrategieën die bij je passen en je helpen. Misschien past lezen bij je.
- Normaliseer je gevoelens die passend zijn voor de situatie waar je in zit.
Door te lezen en te spreken met geduldige mensen leerde Eva wat gepast is. “Als je gisteren oprecht dacht dat je relatie goed zat en de volgende dag is je partner al weg bij je, dan is het heel normaal om in te storten”, zegt Eva heel stellig. “En een minuut later huilen van het lachen omdat hij om nog altijd onverklaarbare redenen ‘the good roll‘ uit de badkamer meenam; dat is ook normaal.” Ze rolt, nog steeds vol ongeloof, met haar ogen.
Voor Eva en Iwo kwamen passende gevoelens nadat zij hun schok accepteerde. Daarvoor liet Eva zich helpen door boeken en filosoferen. Dat paste haar omdat ze een denker is. Iwa bleek meer een doener te zijn. Hij had baat bij het aanleren van nieuw gedrag.
Wat doe je als je ineens geen liefde meer voelt?
Iwa leerde zijn vat van zelfwaardering te vullen. “Dat vat bleek ketsleeg te zijn!” Achteraf herkent Iwa al langer dat zijn zelfwaardering laag was. “Maar toen ik zo hard voorgelogen was, toen kon ik niet meer faken dat ik goed in mijn vel zat. Het laatste beetje zelfvertrouwen zakte zo in de grond.” Iwa gebaard met zijn handen naar beneden alsof hij een bal begeleid die ter aarde valt.
- Eerst werken aan de relatie met jezelf.
- Zelfwaardering vergroten.
- Positief innerlijk dialoog vergroten.
Iwa werkte aan zelfwaardering door zichzelf positiever toe te spreken. “Op de momenten dat ik iets goed doe. Ook op de momenten dat ik iets niet goed doe. Dan zei ik ‘Goed zo!’ Het klinkt simpel, maar het was … moeilijk.” Toch hield Iwa vol. Zo werkte hij eerst aan de relatie met zichzelf en pas later vond hij antwoorden over zijn relatie. “In het begin wist ik echt niet of ik de relatie moest beëindigen of niet. Er was alleen maar die mist.”
- Leren over trauma.
- Nieuw contact met lichaam.
De mist klaarde bij Iwa op doordat hij leerde over trauma. Zo leerde hij het belang van het afmaken van de stresscyclus. Hoewel yoga of meditatie hem vast geholpen zou hebben, past dat niet bij Iwa. Hij koos daarom voor meer bewust bewegen. “Niets spannends hoor. Eerst gewoon wandelen in de polder. Later ook kajakken in de Biesbosch.” Meer leren over zelfwaardering en traumaverwerking gingen voor Iwa over in meer acceptatie.
Uiteindelijk gaat het niet over continu geluk of nooit meer lijden. Er zijn soms triggers, herinneringen en nieuwe teleurstellingen. Daarom gaat het antwoord van Eva en Iwa over het ómgaan met tegenslag in de liefde. Hoe meer je oefent, hoe beter je er in wordt. Sterker ook.
Meer informatie als liefde ineens weg is
Voor dit artikel gebruikte ik gesprekken met vrienden, cliënten en voorbijgangers die hun liefde kwijtraakte en/of flink bedrogen werden. Ik luisterde terwijl zij vertelden over hun worsteling met het terugvinden van vertrouwen in zichzelf, liefde en (potentiële) geliefden. Hun ervaringen bundelde ik in de personages ‘Eva’ en ‘Iwo’.
Naast de input uit mijn dagelijks praktijk als relatietherapeut en liefdespsycholoog, haalde ik informatie uit verschillende boeken. De onderstaande boeken steunen je als liefde ineens weg is uit je leven.
- Brok, M.P.W. (2024). Lief, ik heb je (n)iets meer te melden. Hoe we relatieproblemen oplossen. Den Haag/Leuven: Acco Uitgeverij.
- Duintjer, M. & Visser, M. (2021). Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over liefde en vriendschap. Utrecht: Uitgeverij Ten Have.
- Haines, S. & Standing, S. (2022). Trauma is iets wonderlijks. Eeserveen: Uitgeverij Mens!
- Wachter, D. de, (2014). Liefde. Een onmogelijk verlangen. Leuven: Uitgeverij Lannoo Campus.
- Zessen, G. van, (2014). Seksverslaving: casuïstiek. Behandelingen met het vat van zelfwaardering. Uitgeverij Brave New Books.
Volgende week lees je op Over Psychologie de recensie van ‘Het mooiste uit de put halen‘, van Jesse Jacobs. Mis de publicatie niet, en schrijf je daarom in voor onze nieuwsbrief.