Minder slikken. Véél minder – Remke van Staveren
“Ik ben niet voor het stoppen met psychofarmaca. Integendeel, afbouwen betekent in eerste instantie minder slikken en dan pas, als het kan en als iemand dat wil, stoppen. Psychofarmaca kunnen iemand veel leed besparen en zijn soms ronduit levensreddend. Wel is het belangrijk om ze zo min mogelijk en zo kort mogelijk te gebruiken. Waarom dat zo belangrijk is, leg ik in dit boek uit.”
In ‘Minder slikken, véél minder‘ informeert Remke van Staveren hoe gebruikers van psychofarmaca hun medicijngebruik kunnen verminderen. Er is heel wat informatie om te overwegen. Van Staveren is volledig, eerlijk en duidelijk over haar informatie.
Vergeet niet dat je altijd van gedachten mag veranderen
Ze begint bij de basis door je uit te leggen wat psychofarmaca eigenlijk zijn. Daarop schrijft ze over het nut van slikken tegenover het nut van minder slikken. Vervolgens staat ze uitgebreid stil bij de alternatieven naast medicatie, zodat je anders met psychologische klachten om kunt te gaan. Uiteindelijk geeft ze stapsgewijs tips over het voorbereiden en monitoren van afbouwen. Van Staveren is gul met het delen van links voor meer informatie.
“De valkuil is dat je blijft wachten op het ideale moment, dat maar niet komt. Je kunt niet eindeloos op die hoge duikplank wachten, er komt een moment waarop je in het diepe zal moeten springen of rechtsomkeert moet maken en weer van de ladder afklimmen. Hoewel? Vergeet niet dat je altijd van gedachten mag veranderen.”
Eerder schreef Over Psychologie recensies van ‘Het misverstand psychotherapie‘ en ‘Genieten of genezen‘. Net als ‘Minder slikken‘ onderzoeken al deze auteurs hoe de huidige psychologische zorg wellicht anders kan. Wat voegt Van Staveren toe aan het onderzoek naar betere geestelijke gezondheidszorg? Minder slikken.
© Minder slikken. Véél minder.
Steeds als ik het woord ‘psychofarmaca’ typ verschijnt er een rood golvend lijntje onder mijn letters. Ik typ het woord namelijk steeds verkeerd. Verkeerd typen met rode lijntjes als gevolg ben ik gewend vanwege mijn dyslexie (ook zo’n woord waar bij mij standaard een rood lijntje onder komt). Ik had verwacht dat ‘Minder slikken‘ taaie kost zou zijn met alle lange, Latijnse, ingewikkelde, medische woorden. Niets is minder waar. Het boek is moeiteloos te lezen. Van Staveren slaagde erin om lastige materie in B1 taalniveau te schrijven. Voor mij lastige begrippen als ‘hyperbolisch’ legt ze met gemak uit.
Psychofarmaca 101
“Om veilig af te bouwen, met een minimale kans op klachten en complicaties, moeten we dus rekening houden met die allerlaatste, lastigste milligrammen. Daarnaast moeten we niet, zoals ik mijn cliënten destijds heb aangeraden, stapsgewijs afbouwen, maar hyperbolisch. … Hyperbolisch afbouwen betekent steeds kleinere stapjes naarmate de dosis lager wordt.”
De eenvoud maakt het boek toegankelijk voor mensen van verschillende intelligentie, spanningsbogen, concentratieproblemen, moedertalen of taalstoornissen. Ik werd daar alvast heel blij van.
Niet alleen is de informatie volledig en moeiteloos te begrijpen. De sfeer in het boek is respectvol, vriendelijk en gelijkwaardig. Hiermee stimuleert Van Staveren je vertrouwen in je zelfregie. Ze neemt je serieus. Doordat zij als oud-huisarts en psychiater je serieus neemt, is het gemakkelijker om jezelf ook serieus te nemen.
“Zelfcompassie is een prachtig concept, maar goed voor jezelf zorgen hoeft niet hoogdravend of ingewikkeld te zijn. Juist niet. Soms is goed voor jezelf zorgen ook gewoon uitzoeken wat jou op dat moment helpt en wat niet.”
Belangrijk om te lezen voor gebruikers, familie en hulpverleners
Voor hulpverleners is ‘Minder slikken‘ belangrijk om te lezen. Het geeft immers de laatste onderzoeksresultaten weer en is daarmee actueel. Deze nieuwe kennis is mooi meegenomen.
Daarbovenop is Van Staveren als expert op het gebied van afbouwen een extra mentor voor hulpverleners. Mentoren kun je niet genoeg tegenkomen in je professionele en persoonlijke leven. Zij geven je verschillende nuances in het duiden van specialistische onderzoeken. Dat verrijkt het perspectief van hulpverleners. Van Staverens bescheidenheid over de leercurven tijdens het afbouwen van medicijnen geeft mij een bruikbaar perspectief.
Durf ‘Minder slikken’ meermaals in je leven door te bladeren
Slik je medicijnen tegen psychische klachten? Durf dan (twee)jaarlijks ‘Minder slikken‘ eens door te bladeren en jezelf de vraag te stellen ‘Wat zou minder slikken op dit moment van mijn leven mij opleveren?’ Van Staveren stimuleert je jouw onderzoek chronologisch uit te voeren. Ze spreekt je respectvol aan als een betrokken afbouwdeskundige.
Remke van Staveren
216 bladzijden
Informatief
Boom Psychiatrie
2022
Remke van Staveren (1966) is ervaringsdeskundige in het afbouwen van antidepressiva. Daarnaast stond ze aan de zijlijn van haar dierbare vriendin Irene toen zij haar afbouw avontuur begon. Ondertussen werkt Van Staveren als professional jaren met mensen die afbouwen. Ze heeft voldoende zelfvertrouwen om eerlijk te zijn over de schade en schande die haar wijzer maakten. Al geloof ik dat haar oprechte interesse, geduld en betrokkenheid het waren die haar écht wijzer maakten.