Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over liefde en vriendschap
Manon Duintjer en Marlies Visser
“Je kunt dit boek als een dagboek beschouwen waarin je terug kunt lezen waar je staat in de wereld en wat je belangrijk vindt. Tegelijkertijd kan het je op ideeën brengen en je stimuleren om verder te denken en te lezen.”
Over Psychologie prikkelt je deze lente met artikelen en podcasts over vriendschap en zelfliefde. We stimuleren je ontwikkeling tot een authentieke vriend(in).
Hoe word je dé vriend(in) die je wílt zijn voor anderen? Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Deze vraag vergt wat denkwerk. Daar helpt dit ‘Zelfdenkboek‘ je bij. Manon Duintjer en Marlies Visser nemen je mee op een avontuur. Door je 12 voorbereidende vragen te stellen, trainen de dames het kraken van je hersenen. Zodat je na 134 bladzijdes klaar bent voor de grote vraag aan het begin van deze alinea. Hoe is het om op ontdekkingstocht te gaan met Manon en Marlies?
© Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over liefde en vriendschap.
Het praktische ontwerp van het boek helpt je jouw gedachten te onderzoeken. Allereerst stelt het duo je een prikkelende vraag. Voordat je deze filosofische vraag beantwoordt, begin je met een associatieopdracht. Daarna debatteer je met jezelf over twee uitersten. De vrouwen leren je twijfelen. Met deze eerste drie stappen van je ontdekkingsreis in jouw gedachten.
Je vindt mogelijkheden en ruimte in jouw gedachten
Nadat je een tijdje ondergedompeld bent in jouw gedachten, lokken de schrijfsters je weg van je eigen pad. Per vraagstuk nemen ze je mee naar de gedachtewereld van drie andere denkers. In totaal ontmoet je 34 filosofen. In twee tot achttien regels lees je wat zij dachten over de onderwerpen in de vraag.
- 38% van de filosofen zijn geboren voor 1900, vier zelfs voor Christus
- De jongste moderne filosoof is geboren in 1990
- Je maakt kennis met het gedachtegoed van 11 vrouwelijke filosofen
- 91% van de filosofen waar je jezelf aan kunt spiegelen heeft een westerse afkomst
Verwacht je na het lezen van de gedachtespinsels hét eenduidige antwoord op de vraag te vinden? Dan ken je de schrijfsters van ‘Zelfdenkboek‘ slecht. Zij rijken je slechts mogelijkheden aan en creëren ruimte voor jouw peinzen. Je zult dus na de omweg je eigen pad weer terug moeten vinden. Na de interactie is zelf denken jouw grootste ervaring.
Het is een feest om door dit prachtig vormgegeven boek aan de hand te worden genomen. Je schrijft het meeste van jouw boek zelf. Daar houdt je scheppende vermogen niet op. Tenslotte dagen Manon en Marlies je uit om bij iedere vraag ook beeld neer te zetten. Samen met Manon en Marlies maak jij het ‘Zelfdenkboek‘ tot levenskunst.
Leeg is het boek al een echt hebbeding dat iedere boekenkast en cadeautafel verrijkt. Gevuld is jouw boek een kunstwerk.
Jij maakt het ‘Zelfdenkboek’ tot een kunstwerk
Het is een plezierig om samen met Manon en Marlies op reis te gaan. Het duo faciliteert je bij het filosoferen over liefde en vriendschap. Op reis weet je je ondersteunt door gedegen wegwijzers. Het ogenschijnlijk simpele format verheft jou tot de filosofische held van je eigen levenskunst. De coachvorm die Manon en Marlies aanreiken in hun ‘Zelfdenkboek‘ vormt jou tot een authentieke vriend(in). Je hebt de potentie om hierdoor de beste vriend(in) te worden die jíj wilt zijn.
Zelfdenkboek. Zelf filosoferen en schrijven over liefde en vriendschap
Manon Duintjer en Marlies Visser
134 bladzijden
Zelfdenkboek
Uitgeverij ten Have
2021
Manon Duintjer (1969) is auteur van twee romans: ‘De S-machine‘ en ‘We zijn verdwaald‘. Wat Manon weet als schrijfster, geeft ze door aan de volgende generatie. Zo werkt zij als schrijfdocent aan de Schrijversacademie, de Querido Academie en Creating Insights. Als schrijfcoach is Manon gespecialiseerd in storytelling en autobiografisch schrijven. Eerder stelde zij als redacteur en uitgever verschillende bundels samen. Zoals ‘Wat ik van mijn moeder leerde‘ en ‘Zij denkt dus zij bestaat‘.
Marlies Visser schept interacties en ervaringen. Tussen de schrijver en de lezer zijn Marlies’ haar boekcover en illustraties een brug. Haar stopmotion animaties geven extra interactie tussen de filmmaker en de filmkijker. Vanuit haar interesse voor praktische filosofie ontstond het idee voor het filosofiespel Nomizo en dit zelfdenkboek. In haar vakgebied geldt Marlies als expert. Zo is ze creatief leider van de Illustratie Biënnale, hoofd Illustration Design in Zwolle, geeft ze leiding aan de Illustratie Ambassade en was ze drie jaar juryvoorzitter van de Gouden en Zilveren Penselen.