Je kennis overdragen aan de onwillige ontvanger
“Ze heeft het echt heel moeilijk. Dat ontken ik niet. Ik zie dat ook wel. Maar ze denkt dat zij de enige is en dat niemand haar begrijpt. Dat is niet zo. Ik begrijp het precies. Ik ben nét zo en maakte precies hetzelfde mee. Joh, ik heb zelfs de oplossing gevonden. Kan zij zo gebruiken die oplossing. Maar dat mag tegenwoordig niet meer, hè. Oplossingen geven.”
Gedurende je hele leven vind je waardevolle oplossingen. Je kunt die opgedane kennis heel goed doorgeven aan de volgende generatie. Zo draag je jouw steentje bij aan een betere toekomst. Alleen… niet iedereen zit te wachten op ongevraagd advies. Dus hoe reik je een beetje handig jouw antwoorden aan zodat de ander daadwerkelijk luistert naar je advies? Breng je waardevolle kennis over door éérst aan te sluiten bij de ander.
© Victor Hoogstad
Hoe kan iedereen die dat wil voor één moment, een spirituele gids zijn voor de volgende generatie? Door voldoende ruimte te maken voor de ander. Elkaar eerst echt te ontmoeten. Allereerst door goed te luisteren naar het verhaal dat de ander vertelt. Tenslotte door ook warm en betrokken aanwezig te zijn.
Hoe doe je dat? Goed luisteren
- Jouw gevoelens, zoals bezorgdheid, zijn van jou. Laat ze in de eerste instantie bij jou.
- Ook jouw gedachten, zoals oordelen, zijn van jou. Laat ze bij jou.
- Vraag of de ander wat wil vertellen wat er speelt in diens leven.
- Respecteer dat het verhaal van de ander is. Neem het verhaal van de ander aan.
- Stop vriendelijk het gesprek als je niet meer goed kunt luisteren.
De theorie achter een spirituele gids zijn
Op een gepaste manier je rol als spirituele gids pakken is waardevol. Als eerste is het waardevol voor de ander, wanneer jij passend gidst. Daarnaast krijg jij zelfwaarde doordat zinvol gidsen een positief zelfbeeld steunt. Tenslotte kan jullie relatie opbloeien als een schat aan kennis wordt overgedragen. Hieronder lees je over de theorie achter deze drie winstbronnen.
Passend geven
Allereerst de winst die je behaald wanneer een spirituele gids passend geeft. Zorg dragen door te luisteren of adviseren, is gepast als gever en ontvanger het samen als gepast omschrijven. Houd je rekening met de behoeften van de ontvanger? Dan is de kans op gepast geven groter. Houd ook rekening met de grenzen van je eigen capaciteiten? Zo voorkom je dat het geven je teveel wordt. (Michielsen e.a., 2010)
Waarde ontvangen
Als tweede hoe waardevol passend gidsen voor jou kan zijn. Wanneer je luistert schep je een gelegenheid om zinvol en verantwoordelijk van betekenis te worden voor een ander. Dat is belangrijk voor jouw zelfbeeld.
Door oprecht te luisteren, geef je al. Jouw bestaansrecht hangt samen met de relaties die je met anderen aangaat. Je vergroot je bestaansrecht als je de volgende generatie gidst door betrokken aanwezig te zijn. (Ducommun-Nagy, 2008 en Onderwaater, 2008)
Een bloeiende relatie
Als derde hoe jouw gift een weelderige erfenis wordt voor jullie relatie. In het grote geheel lijkt het erop dat iedere nieuwe generatie bouwt op de funderingen van eerdere generaties. Vergelijkbaar met rente op rente. (Ducommun-Nagy, 2008)
Jouw erfenis aan de toekomstige generaties bestaat ten eerste uit materieel dat vrij komt na je overlijden. Ten tweede geef je ook ervaringen en een liefdesbeeld door. Wat jij ontving uit jouw verleden, vermeerder je door jouw ontwikkeling. De som van jouw verleden en heden, is de winst van de toekomst. (Hargrave e.a., 2005)
Hoe de ander jouw erfenis ontvangt en integreert in het eigen leven? Dát is de verantwoordelijkheid van de ander. Hier houdt jouw invloed op. De volgende krul van vorming staat op het A-4tje van de ander. (Van Heusden & Van den Eerenbeemt, 1990)
Hoe doe je dat? Betrokken aanwezig zijn
- Vraag of de ander behoefte heeft aan jou perspectief.
- Zo ja, deel kort één gedachtespoor. Het liefst enkel de belangrijkste.
- Of vraag of je de ander een coachende vraag mag stellen.
- Zo ja, vraag wat de ander van plan is om te doen. Luister hier opnieuw naar.
- Accepteer het als de ander nog niet toe is aan verandering. Wachten is ook een werkwoord.
Een mooie schat die je als gids geeft, is je aanwezigheid, terwijl de ander zelf oplossingen vindt.
Vaker gepast een spirituele gids zijn
Wil jij een spiritueel gids worden voor de volgende generatie? Train jezelf dan daarin. Dat kan bijvoorbeeld met hulp van de online training “De ander en ik“. Je kunt je ook verder lezen in één van onderstaande boeken. Klik op één van de links om het boek te bekijken.
- Ducommun-Nagy, C. (2008). Van onzichtbare naar bevrijdende loyaliteit. Leuven: Uitgeverij Acco.
- Hargrave, T.D., Pfitzer, F. en Michielsen, M. (2005). Ontwikkelingen in de contextuele therapie. De kracht van geven en nemen in relaties. Leuven: Uitgeverij Acco.
- Michielsen, M., Van Mulligen, W. en Hermkens, L. (2010). Leren over leven in loyaliteit. Over contextuele hulpverlening. Acco
- Onderwaater, A. (2008). De onverbrekelijke band. Inleiding & ontwikkelingen in de contextuele therapie van Nagy. Amsterdam: PearsonAssessment and Information B.V.
- Van Heusden, A. & Van den Eerenbeemt, E.M. (1990). Balans in beweging. Ivan Boszormenyi-Nagy en zijn visie op individuele en gezinstherapie. Berchem/Antwerpen: Uitgeverij EPO.
- Wiss, E. (2020). Socrates op sneakers. Filosofische gids voor het stellen van goede vragen. Amsterdam: Ambo Anthos.