Geef jouw sabbatical vorm

Beaus adviezen voor jouw sabbatical

“Vertel ik aan honderd mensen dat ik een sabbatical heb, dan krijg ik honderd andere reacties. De twee leukste reacties waren die van mijn baas en van een pluimveeboer op een feestje. Mijn baas vertelde dat hij meerdere sabbaticals nam en dat het steeds iets bracht. De pluimveeboer zei ‘Witte wat ik daar nu van vin? Da vinik onzin.’ Ik vind het jammer dat ik daarop niet doorvroeg. Ik had graag begrepen wat hij er onzinnig aan vindt.”

Ondertussen is Beau op één derde van haar sabbatical. Vindt zij sabbaticals onzinnig of zinvol? “Zelf raad ik iedereen een sabbatical aan. Zelfs als je weet wat je wilt, zoals de pluimveeboer, dan brengt een sabbatical je zóveel. Misschien krijg je meer waardering door een stap terug te nemen. Of vind je een nieuwe manier van boeren uit.”

“Witte wat ik daar van vin?”

Net zoals er honderden reacties zijn op een sabbatical, zo zijn er ook honderden manieren om jouw sabbatical te maken. Hoe geef je jouw sabbatical vorm? Daar is geen eenduidig antwoord voor. Gelukkig kun je jezelf wel gewoonweg laten inspireren. Bijvoorbeeld door Beau (32) die in het najaar van 2021 met veel plezier haar sabbatical nam.

Eerder ontmoette je Beau en las je wellicht al over haar ervaring tijdens haar sabbatical. In ons interview onthulde Beau wat haar goed hielp tijdens haar sabbatical. Deze tips zijn wellicht ook voor jou relevant. Want hoe geef je jouw sabbatical vorm?

Omarm je misstappen tijdens je sabbatical

© Beau

Hoe bereid je jouw sabbatical goed voor?

“Als de kans er is, dan moet” – Beau knikt lichtjes met haar hoofd wanneer ze het woord ‘moet’ gebruikt – “je deze kans écht pakken.” Ondanks het gebruik van het woord ‘moet’ klinkt er in Beaus oproep geen dwang. Haar zachte stem en nadruk op het woord ‘echt’ verraden hoe hartelijk zij anderen ook haar toffe ervaring gunt. Want tijdens haar sabbatical is zijzelf zo puur en authentiek aanwezig in zichzelf. Dat wenst ze heel de wereld eigenlijk wel toe.

Beau erkent dat zij een geluksvogel is, omdat de CAO en haar baas erg behulpzaam zijn bij haar Sabbatical. “Maar mocht je die luxe positie niet hebben, doe het dan ook”, pleit Beau verder. Dit kan namelijk ook al één dag in de week of één week. Een sabbatical gaat voor Beau meer over een proces. “Een periode afbakenen voor jezelf waarin je leeft zonder concrete doelen, deadlines of moetjes.”

Doe tijdens een sabbatical wat bij jou en jouw wereld past

“Zelf ga ik goed op routine. Daarom kies ik ervoor een mijn slaap en eet ritme gelijk te houden.” Het is goed om te doen tijdens een sabbatical wat bij jou en in jouw wereld past. Zo heeft ritme een extra voordeel voor de relatie tussen Beau en haar partner. Hij werkt tijdens haar sabbatical gewoon door. “Doordat hij werkt en ik verander bestaat er wellicht een kans dat we door mijn sabbatical uit elkaar groeien. Ik denk dat samen eten ons de kans geeft om veel uit te wisselen.”

Beau heeft steeds veel te vertellen over haar dag. Ze maakt immers veel nieuwe dingen mee en heeft vele inzichten. Hoewel haar partner in een werkmodus zit, kan ze via gesprekken hem deelgenoot maken. Zo gaat de versnelde verandering voor hem niet te hard, maar kan hij bijblijven. “Daarnaast brengt zijn werkmodus mij soms weer terug op aarde.”

“Ook plan ik iedere dag, week en maand mijn agenda in. Geïnspireerd door de vraag; wat als ik alle tijd zou hebben?” Zo creëert Beau een kader voor zichzelf. Ze plant geen klusjes of vakantie. “Uiteraard had ik ook kunnen reizen, maar ik wilde weken aan iets terwijl ik thuis ben in mijn eigen omgeving. Ik wilde niet te veel los van alles. Thuisblijven houdt mij ook dicht bij mezelf.”

“Wat als ik alle tijd zou hebben?”

Beau plant dus geen lange reis, maar wel een korte change of scenery, favoriete dingen, reflectie momenten en blokken. Die blokken staan voor een thema met een bijbehorend lijstje. Bijvoorbeeld het thema ‘inspirerende boeken om te lezen’, bevat een lijstje met titels. En het thema ‘mensen om te spreken’ bevat personen om te contacteren. Het thema ‘proeflessen’ bevat bij Beau onder andere ’tuinontwerp’ en ‘Japans schilderen’.

Alle blokken hebben een lijstje. Maar ze bepaalt in het moment zelf welk lijstje ze in welke volgorde oppakt. Meer nog; ze bepaalt zelf wat ze uiteindelijk níet meer doet.

Vooral voor mensen die schrikken van de lengte van een sabbatical is voorbereiding en kaders scheppen een gouden tip. Op die manier word je niet passief of overactief. En dus begint het eerste lijstje van Beaus tips met:

  • Geef je sabbatical vormAls de kans er is, moet je hem pakken en anders zelf creëren
  • Neem geen vakantie
  • Start je sabbatical wel met een kort uitstapje, als overgangsritueel
  • Schep kaders
  • Bereid je goed voor
  • En laat je tevens verrassen

Literatuur, dagboek, bullet journal, tekenblok

De goede voorbereiding valt en staat met inzichtelijk maken wat je intenties zijn. Bepaal dus vooraf wat je wilt onderzoeken. Zelf gebruikt Beau daarvoor literatuur. ‘Design the life you love‘ van Ayse Birsel dat haar partner cadeau deed, is een grote favoriet. Dankzij dit boek komt Beau tot vele creatief en analoog uit te voeren opdrachten.

Verder schafte Beau een dagboek aan. Ze koos voor een mooi donkergroen boekje met dunnen gouden lijnen die de illusie van plantenblaadjes geven. Toen ze het thuis opende bleek het boekje een bullet journal te zijn. Dit boekje bleek perfect voor al haar schrijf, teken en ander reflectiewerk. Laat je ook tijdens jouw sabbatical net als Beau met vertrouwen leiden door dit soort toevalligheden.

Wat doe je tijdens jouw sabbatical?

Zowel voor, tijdens als na je sabbatical hoort reflecteren. Je kunt reflecteren met jezelf en met anderen. Beau reflecteerde met zichzelf door een positief dagboek bij te houden, intenties op te tekenen en opdrachten uit te voeren. Beau laat haar dagboek zien. In een keurig handschrift, dat een aandachtig schrijfproces verraad, lees ik lijstjes, zie ik tekeningen, intenties die beginnen met sierlijke gekleurde eerste letters en zelfs een haiku. “Ook als je denkt dat je niet creatief bent. Laat dat oude concept van jezelf los. Dat belemmert je. Met de juiste intentie en aandacht kun je iets scheppen.”

“Laat realisme doen wat het goed doet, maar begin niet met realisme.
Begin bij onbeperkte mogelijkheden.”

Zo leerde Beau dat ze wél kan tekenen. “Dus niet ‘ik ben Beau en ik kan niet tekenen’, nee, dat wordt ‘ik krijg deze uitdaging, die hoort bij mijn intentie. Daarom ga ik het doen en dan voel ik wat er gebeurd. Welk gevoel het ook is. Want het hoeft niet altijd leuk te zijn, wat er dan gebeurd.” Doordat Beau deze uitdaging aangaat, laat zij oude ideeën over zichzelf los en ontstaat er een nieuw zelfbeeld. “Laat realisme doen wat het goed doet, want dat is zinvol, maar begin niet met realisme. Begin bij onbeperkte mogelijkheden. En gooi concepten uit het raam.”

Beau ontdekte dat zij ook graag reflecteerde met anderen. Ze adviseert om in gesprek te gaan met anderen. “Het gesprek is het doel, de antwoorden zijn van minder belang”, zo drukt ze mij op het hart. Om me meteen daarna te waarschuwen voor het gevaar van gesprekken. “Dat kan eng zijn hoor, want wat als mensen je ineens gaan helpen?” Goede vraag Beau. Wat zou daar zo eng aan zijn?

  • Met boeken reflecteer je met jezelf
  • In gesprekken met anderen reflecteer je samen
  • Laat oude concepten los

Reflecteren en concepten loslaten om zo een nieuw contact te krijgen met je authentieke zelf. Dat is een heel proces. Het lijkt bijna wel een spirituele tocht om af te leggen. En dat is voor Beau ook de bedoeling. “Ik neem ook spirituele uitjes. Zo ga ik naar een zweethut, terwijl ik niets van hitte moet hebben”, Beau lacht breeduit om deze grap. “En ik doe dagelijks aan yoga.”

Doen, ervaren en reflecteren; de werkwoorden tijdens jouw sabbatical

Maar naast de spirituele uitjes merkt Beau op dat gewoonweg doen en ervaren tijdens een sabbatical belangrijk zijn. “Zoals dit interview. Ik wist nog niet wat, maar ik geloofde dat er iets uit kan komen. En dat blijkt ook zo te zijn. Ik heb nu alweer inzichten gekregen!”

Beau vindt het vooral belangrijk om te doen wat buiten je comfortzone ligt. “Ik heb de afgelopen tijd zoveel nieuws gedaan!” Nieuwe dingen doen, haalt Beau uit automatische patronen en in een speelse en plezierige bui. Dat voelt niet alleen goed, maar dat brengt je ook nog eens tot een andere dimensie.

  • Neem spirituele uitjes
  • Ga ervaren
  • Doe iets nieuws en spannend
  • Beweeg voldoende

Gebruik psychologie zodat jouw sabbatical goed voelt

Hierboven lees je dat het goed is om je voor te bereiden op je sabbatical en om je dagen te plannen. Daar ligt ook een gevaar op de loer, zo ontdekte Beau. “Het gevaar is dat ik zelfs in een sabbatical lijstjes afwerk.” Vandaar dat het raadzaam is om vanuit intenties te werken wanneer je nieuwe avonturen inplant en missers te omarmen.

Eerst iets over die intenties. Voorkom dat je lukraak van alles gaat doen, zonder dat het bij je authentieke zelf past. Dat doe je door een intentie uit te spreken. Die intentie geeft je sturing. “Krijg ik een uitdaging en hoort die bij mijn intentie? Dan ga ik het doen. Ik voel wel wat er tijdens het doen gebeurd. Wat het ook is, het te voelen is goed.”

Omarm missers, maar baal er eerst stevig van

Een sabbatical vindt plaats in het echte leven. Daardoor zul je ook tijdens jouw sabbatical vervelende dingen tegenkomen. Bij Beau was dat in ieder geval het geval. Hoe ging zij daar mee om? “Uiteraard ben ik ook eerst boos, ik ben geen verlicht mens,” licht Beau mij stralend in. “En verlicht worden dat is ook niet mijn doel.” Dat laatste zegt ze stellig en zonder lach.

Serieus vertelt Beau verder; “Vervelende dingen ga ik tijdens mijn sabbatical gewoon aan.” Dat doet Beau anders dan normaal. Tijdens haar sabbatical pakt ze een vervelende gebeurtenis, gedachten of gevoel creatief op vanuit de eerder genoemde intentie.

Intenties formuleert Beau in haar inspiratie dagboek. Ze kiest steeds vanuit haar kern een passende intentie. “Dankzij die intentie kan ik me laten leiden, in plaats dat ik mezelf laat lijden.” Het is dus belangrijk om steeds nieuwe intenties te kiezen die een periode belangrijk voor je zijn. Een belangrijke intentie voor Beau is: ‘Laat ik eens doen, waarvan ik niet weet wat het gaat brengen’.

Je door je intenties laten leiden, in plaats van jezelf laten lijden

Nog een goede reden om een dagboek aan te leggen, is de mogelijkheid om het boekje later weer open te slaan. Vooral tijdens vervelende momenten. “Je kunt weer terugkomen bij iets. Iets dat je extern hebt vastgelegd.” Eerder heb je als een kunstenaar of schrijver jouw onderbewustzijn neergezet. Dat kun je tijdens een vervelend moment opnieuw bekijken. Je eigen boek wordt een extern tijdreismachine. De bladzijdes brengen je van naar je interne zelf uit het verleden, naar je interne zelf in het heden. “Dat helpt je tijdens frustrerende momenten.”

  • Werk vanuit intenties
  • Laat oude concepten los
  • Omarm wat er mis gaat

Plak gewoon een nieuw velletje

Samen bladeren Beau en ik nog eens door haar bullet journal heen, op zoek naar mooie intenties en inspiratie. Beau komt aan bij een mooie intentie van Winnie de Poeh, één van ’s werelds grote filosofen. Midden op de bladzijde zie ik het woord ‘Thingish’ extra groot met kalligrafie letters. Het woord valt niet alleen op door het grotere lettertype, maar ook doordat het woord op een ander blaadje is getekend. Hierdoor komt het woord meer omhoog en dus naar de voorgrond. Slim gedaan, denk ik bij mezelf.

Plak een velletje tijdens je sabbaticalAlsof Beau mijn gedachten kan lezen, vertelt ze dat er iets fouts was gegaan op die pagina. Dat gebeurt soms bij analoog werk. Ik herken dat meteen. Hoeveel mooie boekjes zijn niet ‘verpest’ omdat er ergens een foutje ontstond. “Ik heb achterin een paar velletjes extra. Dan kan ik het op een nieuw velletje nog eens proberen.” En zo komen we op Beau’s laatste en misschien wel meest belangrijke tip; omarm wat er mis gaat. Dan hoef je niet langer bang te zijn voor het onbekende.

Dit heeft Beau van haar sabbatical gemaakt

“Wat is een sabbatical? Ik weet het niet. Dit heb ik er ook maar van gemaakt.” Wat Beau ontwikkelde was een pad naar haar authentieke zijns ervaring waarin zij vanuit liefde en openheid kon handelen. Zij bereikte dat pad via deze wegwijzers. Omdat zij zo blij en dankbaar is voor deze ervaring, gunt zij jou deze ervaring ook. Wellicht dat deze tips jou dat ook brengen. Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

Wil je nog meer lezen over Beaus sabbatical op Over Psychologie? Bekijk dan vooral ook ‘Psychologische beleving van Beaus sabbatical‘. En ben je nieuwsgierig naar meer tips, lees dan gerust Elisa’s recensie van ‘De alchemist‘. Ben je meer op zoek naar rust en contact met jezelf? Dan zijn de yoga oefeningen van OverPsychologie.nl een aanrader voor jou.

One comment

Comments are closed.